ПОДРШКА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЈУБЛЕЈА
23.07.2014


Поводом организовања ауто-сафари експедиције под називом „Траговима српске војске у Првом светском рату" и обележавања 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобађања Ниша у Другом светском рату, председник Градске општине Палилула у Нишу, Бобан Џинић примио је Власту Станојевића, председник "Сафари" Клуба Ниш. Овом поводом разговарало се о програму и садржају маршруте експедиције и укључивању општине Палилула у реализацији програма, који се остварује под покровитељством Града Ниша и подршку Туристичке организације Ниш.

На територији општине Палилула, на положајима Селичевице одвијале су се завршне борбе у Првом светском рату за ослобођење Ниша. Прва српска армија, под командом генерала Петра Бојовића, 10 октобра 1914.“извршила је напад на планину Селичевица. После врло јаке борбе код Ниша, у којој су Аустро-Немци неколико пута предузимали безуспешне противнападе, српске су трупе заузеле Селичевицу” бележи генерал, Петар Пешић (Солунски фронт, Београд 1921, стр. 4956). У овом рату, вођеном од 1914 до 1918 године, који је однео много живота и економски разорио Србију, дошло је до највеће голготе српске војске и дела српског народа који се преко Албаније повлачио пешке према Грчкој, одакле је, пробијањем "Солунског фронта", опрет стигао у Србију. Из овог периода у насељу Делијски вис Градске општине Палилула налази се и старо војно гробље- својеврсни Меморијални парк, где су сахрањивани српски војници из Балканских ратова, из Првог Светског рата… Један део овог гробља је издвојен и чини војно гробље Британског Комонвелта, где су сахрањени британски војници погинули у Првом Светском рату, нагласио је председник општине Палилула Бобан Ђжунић.

По речима Станојевића све је спремно за старт експедиције. Као што је и најављено, кренуће се на пут у понедељак, 28.јула у 09:00 сати са Трга “Краља Милана”. На овај поход од 20 дана кренуће шест теренских возила од Ниша, преко Крагујевца, Београда, Шапца, Цера, Колубаре, Црне Горе, Албаније и Грчке, Македоније до Србије. Траса је дугачка око 3.500 километара. (Д.В, ЕКОполис)